Paragrafen

1 Lokale heffingen

Wij zien een positief effect op de vastgoedmarkt. In de ontvangen brief van de Waarderingskamer in januari 2021 is vermeld dat de WOZ waarden van woningen zijn tussen de waardepeildatum 1 januari 2019 en 1 januari 2020 gemiddeld met 6,6 % gestegen. De WOZ waarden van de overige onroerende zaken zijn in diezelfde periode gedaald met 2,1%.

Door de corona crisis is er sprake van onzekerheden over de economische ontwikkelingen en het effect op de WOZ waarden. Ondanks dat de gevolgen voor de WOZ-waarden voor belastingjaar 2021 gering zijn doordat de waarde is bepaald op de peildatum 1 januari 2020, is voor objecten in bepaalde sectoren wel een bijstelling doorgevoerd als gevolg van een uitzonderlijke situatie. Deze objecten (niet-woningen) waren in eerste instantie geblokkeerd voor de aanslagoplegging. Dit in afwachting van meer duidelijkheid en een advies vanuit de Waarderingskamer over de uitzonderlijke situatie. In totaal waren 73 objecten geblokkeerd. Deze objecten zijn medio juni aangeslagen, waarbij de totale waardevermindering als gevolg van de uitzonderlijke situatie ongeveer € 4,5 mln. bedraagt.

De uitvoering van de Wet WOZ wordt gecontroleerd door de Waarderingskamer. In het rapport van bevindingen wordt de weergave van de inspectie weergegeven. Het eindoordeel bestaat uit een viertal oordeelcategorieën te weten:

1. De uitvoering verloopt goed
2. De uitvoering is voldoende
3. De uitvoering moet op onderdelen verbeterd worden
4. De uitvoering moet dringend verbeterd worden.

Naar aanleiding van de meest recente onderzoeken naar de kwaliteit van de taxaties is het oordeel van de Waarderingskamer aangepast van Voldoende naar Goed. De Waarderingskamer heeft ingestemd met bekend maken WOZ-waarden voor 2021 (waardepeildatum 1 januari 2020).

Deze pagina is gebouwd op 06/01/2022 14:51:43 met de export van 05/30/2022 12:08:15